Szövegdoboz: szállás

Szállás akár egy órától egy éven át...

Miskolctapolca Európában egyedülálló karsztvizes termál-barlang fürdője a 16. századtól a bencés szerzetesek kedvelt fürdőhelyeként volt ismert.

A természet alkotta barlangrendszerben napjainkban 5 beltéri medence található, amelyekben a gyógy- és wellness szolgáltatások széles választéka igazi regenerálódást biztosít a pihenésre és a gyógyulásra vágyók számára.

A Barlangfürdőt tápláló termálforrás vízhőmérséklete 29,4 Celsius-fok. A medencék vizének hőmérséklete 30-35 Celsius-fok.

A fürdőhöz kapcsolódó Barlang Aquaterápia részleg felfrissülést, regenerálódást és gyógyulást kínál számos wellness és gyógyászati szolgáltatásával.

A télen-nyáron üzemelő miskolctapolcai bobpálya 2007-ben nyitotta meg kapuit.

A 800 méter hosszú pálya a Barlangfürdő és a Csónakázó-tó szomszédságában, a hegyoldalra épült. A rozsdamentes acél pályán a maximális sebesség 42 km/h, a szintkülönbség 54 méter.

A német precizitással készült bobpályán teljes biztonsággal száguldhatunk a fák között. Az országban egyedülálló módon, a kivilágított pálya esténként is várja vendégeit!

Barlang Fürdő

Bob Pálya

A XII. századi vár helyén épült a XIV-XV. században a gótikus vár, amely királynék jegyajándéka volt századokon át. Nagy Lajos király korában élte fénykorát. Ma az ország egyik legjelentősebb műemléke.

Miskolc-Diósgyőr leglátogatottabb, leglátványosabb idegenforgalmi nevezetessége a Diósgyőri várrom és múzeum.

A várat a források 1340-ben már királynéi javadalomként említik, s ekkortájt kezdődött meg a négy saroktornyos, szabályos négyzet alaprajzú gótikus vár királyi pompájú kiépítése.

Károly Róbert uralkodásától kezdve egészen II. Lajos haláláig a vár a királynék jegyajándéka volt. Ez volt Diósgyőr virágzásának időszaka. A későbbi évszázadok során a vár fokozatosan hanyatlásnak indult, majd lassan romossá vált.

Diósgyőri Vár

A lenyűgöző környezetben lévő Hámori-tó a Garadna patak felduzzasztásával keletkezett. Ma kedvelt horgász- és csónakázótó, télen a jégen korcsolyázni is lehet. Több mint 1 kilométeres sétaút vezet a partján.

 

 

 

Hámori-tó

A miskolctapolcai parkban található játszótér szomszédságában kialakított Kalandtúra Park jelenleg 26 pályából, egy kék (könnyebb) és egy piros (nehezebb) pályarendszerből áll.

A kék pálya 3-6 méteres, míg a piros pálya 4-9 méteres magasság között mozog. A pályák különböző hidakból (vietnami, rönkhíd, lengőhíd, Amazonas-híd) épülnek fel, amelyek nehézségi szintje a pályák színének megfelelően változik.

Kalandtúra Park

A kisvasút az Észak-Kilián városrésztől Lillafüred érintésével Garadnáig közlekedik 14 km hosszon.

A keskeny nyomtávú erdei vasútvonal az ország egyik legnagyobb vasúti viaduktján (64 m hosszú és 20 m magas), két alagúton, és a festői szépségű Hámori-tó partja mentén vezet a pisztrángkeltetőjéről híres Garadnáig, érintve az ország legrégebbi, máig működőképes ipari műemlékét, az újmassai őskohót.

Az Északerdő Zrt. fenntartásában egész évben közlekedő szerelvények télen zárt, fűtött kocsikkal üzemelnek. Nyári időszakban hétvégenként, illetve csoportos megrendelés esetén egy másik szárnyvonalon Mahócáig, a kedvelt bükki kirándulóhelyig is közlekedik a kisvasút.

Lillafüredi kisvasút

Az állatkert eredetileg vadaspark volt, így valójában az erdőben sétálva ismerhetik meg a látogatók az itt élő közel 150 állatfaj több mint 600 egyedét.

A hazai állatok mellett számos egzotikus "jövevény" is él itt - például az ország egyetlen gerezapárja.

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

További látnivalók az alábbi linken:

 

http://www.miskolc.hu/turizmus/latnivalok

Szövegdoboz: János Pince— a jó borok társasága 	János Pince— a jó borok társasága	 János Pince— a jó borok társasága

Készült,  Budapest, 2013     T V