„ … Az ökológiai gazdálkodás az egyik leggyorsabban fejlődő gazdálkodási módszer a világon napjainkban. A gyors terjedését az magyarázza, hogy sokan – fogyasztók, termelők – környezetileg leginkább fenntartható mezőgazdálkodási gyakorlatnak tartják, amely egészséges, biztonságos élelmiszert biztosít a fogyasztók részére. Ráadásul ez az egyetlen környezetkímélő gazdálkodási mód, amely szinte azonos tartalmú jogszabályi előírásokon alapul szinte az egész világon. Ezek a jogszabályok előírásokat tartalmaznak a termék előállításának minden szakaszára az alapanyag termeléstől élelmiszer elkészítéséig, amely betartását független, állami felügyelet alatt álló ellenőrző-tanúsító szervezetek ellenőrzik      …. „( részlet: Biokontroll Hungária Nonprfoit Kft  )

Gazdaságunk néhány évvel ezelőtt határozta el, hogy  hivatalosan is átáll az ökológiai gazdálkodásra.

Azóta, mintegy 10 ha  aktív ültetvényünkön van ilyesfajta gazdálkodás, de terveink között szerepel, minden területünk bevonása. Az átállás eleinte nem volt túl könnyű feladat, azonban megérte fáradozásaink, hiszen tavaly –2012-ben már bio szőlőt szüretelhettünk a Biokontroll ellenőrzése alatt.

Ekkor fogalmazódott meg bennünk, hogy „legelső” szüretünk gyümölcséből megalkotjuk Selection csoportba tartozó Bio Pezsgőnket, mely nem csak számunkra lesz újdonság, hanem a Tokaji pezsgők között is kiemelkedőnek fog számítani bio kategóriája miatt.

Sokan kérdezték tőlünk, hogy mit látunk az ökológiai termesztésben, miért vállaljuk az átállás közbeni kockázatot, egyáltalán miért ez a bio?

Nagyon egyszerű a válasz.

Bennünk van 4 generációnyi tapasztalat. Elődeink túlélték a filoxérát követő mérhetetlen károkat, a világháborúk okozta instabil fennállást, földtörvények változását, új készítési technológiák, szőlőtermesztési műveletek változását, és még sorolhatnánk mi minden tanultunk a családban édesapáinktól. Ez a 150 éves tudás és tapasztalat  öröklődött és öröklődik továbbra is apáról gyermekre.

Haladunk a korral, haladunk az új dolgokkal, de ésszerűen. Nem mindent tartunk helyesnek,, hiába elterjedt, vagy éppen felkapott módszer. Ismerjük hogy mi kell a szőlőnek, mi a fontos az egészséges növekedéséhez. Szerintünk, egyáltalán nincs szüksége a szőlőnek vagy akár környezetünk kemikáliák tömkelegére.  Az egészséges kultúrának, az önmagát fenntartani képes életben hiszünk.

A szőlő él, ezer évnél is idősebb túlélési technikákkal rendelkezik, ne tegyük tönkre a  természetes élő növényvilágot ami mellett növekszik. Igyekezzünk inkább rezisztens fajokat telepíteni, amennyiben  komoly aggodalmak gyötörnek termésünk biztonságát illetően. Óvjuk környezetünket, vigyázzunk a természetes élővilágra , és élvezzük a belőlük születű isteni nedűt, a Tokaji bort.

 

Tekintse meg tanúsítványunkat

 

Téglalap feliratnak: Tapasztalat és szakértelem évszázadok óta, Megfizethető árak, Borkülönlegességek, Aszú, Vendéglátás, Szamorodni, Öko-gazdálkodás, Bor szeretet, Tokaj, Hárslevelű, Tarcal, Borok, Sárgamuskotály, Minőség, Élmény, Bor, Palackos, Borkóstolás, Birtok, Birtokbor, Gazdaság, Szőlőültetvény, Szüret, Mulatság, Magyar bor mindenkor, Biokontroll, Gyümölcsösség, Frissesség, Zamat, Savtartalom, harmónia, szállás, borvacsora, bogrács gulyás, paraszttál,

Címkefelhő

Organic Agriculture

Készült,  Budapest, 2013     T V

Lekerekített téglalap: Főoldal
Lekerekített téglalap: Tradíció
Lekerekített téglalap: Boraink
Lekerekített téglalap: Galéria
Lekerekített téglalap: Kapcsolat
Lekerekített téglalap: Tarcal
Lekerekített téglalap: Emlékeink
Lekerekített téglalap: Bio-szőlőművelés
Lekerekített téglalap: ’59 Aszú
Lekerekített téglalap: Vendéglátás
Lekerekített téglalap: János Pince - a jó borok társasága...
Lekerekített téglalap: Bio Szőlőművelés
Lekerekített téglalap: Hamisítás